Kuka olen

 

Olen kouvolalainen 52-vuotias viiden lapsen äiti – lapset Joni (synt. 1991), Elina (1992), Tommi (2002), kaksoset Sanni ja Aleksi (2004). Joni ja Elina asuvat jo omillaan, pienemmät lapsemme vielä kotonamme. Aviomieheni Harri on ICT-asiantuntijana Kouvolassa Lumon Oy:ssä. Perheessämme on lisäksi kultainennoutaja Nemo ja shetlanninlammaskoira Onni. Työskentelen Keskusrikospoliisissa Kouvolassa Maarajaliikenteen PTR-rikostiedusteluyksikössä rikosylikonstaapelina, poliisina olen ollut 30 vuotta.

Molemmat vanhempani, Orvokki ja Risto Joutjärvi, ovat syntyjään Valkealasta ja asuvat Kouvolassa, jossa myös sisareni Anu Kautto perheineen asuu. Myös Harrin isä ja sisarukset perheineen asuvat Kouvolassa. Nämä vahvat perhesiteet ovatkin varmasti olleet tärkein syy siihen, miksi olemme Harrin kanssa jääneet synnyinkaupunkiimme Kouvolaan.

Olen aiemmin harrastanut jalkapalloa Susissa, KTP:ssä ja MYPAssa, sekä kyykkää ja sählyä – olen siis joukkuepelaaja, mikä on politiikassakin äärimmäisen tärkeää.

Politiikkaan eli SDP:n paikallistoimintaan Kouvolassa olen lähtenyt mukaan vuonna 2006 osallistuttuani Tarja Halosen presidentinvaalikampanjaan – kylläkin vasta toisen äänestyskierroksen aikana. Olin keväällä 2005 saanut keskustella tovin Tarja Halosen kanssa Kouvolassa kävelykatu Manskilla, jossa olin Tarjaa katsomassa silloin reilun vuoden ikäisten, kannettavissa istuimissa olleiden kaksosteni kanssa. Siellä yllätyksekseni Tarja huikkasi, että ”nyt mun pitää tulla kysymään, et onks nää kaksoset” ja tuli sitten katsomaan kaksosia ja juttelemaan hetkeksi aikaa kanssani. Tuosta tapaamisesta jäi niin lämmin ja hyvä muisto, että kun presidentinvaalit sitten 2006 menivät toiselle kierrokselle, niin halusin ehdottomasti minäkin kantaa oman korteni kekoon, jotta Tarja voittaisi.

Kevään 2006 aikana sitten lähdin pyydettäessä mukaan Kouvolan Työväenyhdistyksen toimintaan, ollen sittemmin yhdistyksen johtokunnan jäsenenä sekä varapuheenjohtajanakin hetken aikaa. Vuonna 2011 siirryin Kouvolan Sosialidemokraatit ry:een, jonka puheenjohtajana olen toiminut vuoden 2013 alusta lähtien.

Muita luottamustehtäviäni ovat: Kouvolan kaupunginvaltuuston varajäsen, Kouvolan kaupungin tarkastuslautakunnan jäsen, Sosialidemokraattisten Naisten toinen varapuheenjohtaja, Kaakkois-Suomen Sosialidemokraattien piirihallituksen jäsen, Kaakkois-Suomen Demarinaisten puheenjohtaja, Kouvolan Sosialidemokraattisen kunnallisjärjestön edustajiston jäsen, SPJL:n eli Suomen Poliisijärjestöjen Liiton Kaakkois-Suomen aluetoimikunnan varajäsen, Kymen Seudun Osuuskaupan edustajiston jäsen, Kouvolan Seudun Kehitysvammaisten Tuki ry:n hallituksen varajäsen sekä Vapaus valita toisin ry:n perustajajäsen, hallituksen jäsen ja taloudenhoitaja.

Toinen kaksosistamme eli nuorin lapsistamme, Aleksi, on Downin syndrooma -lapsi, jonka omaishoitaja olen, vaikkakin isä kyllä ns. olosuhteiden pakosta hoitaa lapsiamme varmasti enemmän kuin äiti… Aleksilla on keskivaikean älyllisen kehitysvammaisuuden lisäksi puheen tuottamisen häiriö, eikä hän osaa tuottaa kuin yksittäisiä, helppoja sanoja ja äänteitä sekä omaa ”pälpätystään”. Kommunikointikeinoina Aleksi käyttääkin tukiviittomia sekä kuvia.

Näin ollen tiedämme, mitä haasteita, mutta myös positiivisuutta ja aurinkoa, tuo perheen elämään erityislapsi. Tiedämme myös jotain siitä, millaista paperisotaa byrokratian koukeroissa joutuvat vammaiset ja heidän perheensä käymään läpi. Siksi itselleni ohjenuorana on, että omien etujensa ajamisen suhteen heikoimmassa asemassa olevien puolesta taistelevia täytyy yhteiskunnassa olla, etenkin taloudellisesti haasteellisina aikoina.